Ponpon kızlar
Ponpon kızlar sahaya...
Bir gençlik coşkusundan ve takım sevgisinden öte, ponpon kızlık ya da İngilizce deyişiyle "cheerleading ", büyük fiziksel güç gerektiren bir faaliyet.
Adrenalin yüklü gösterileri sadece 30 dakika 30 saniye sürüyor. Bir sirk akrobatı gibi havaya zıplıyorlar, birbirinden estetik görüntüler sunuyorlar.
Birçok uzmana göre, ponpon kızların maç aralarında sundukları gösteri, gerçek anlamda bir dans, şarkı ve artistik jimnastiğin sentez. Son yıllarda, dünyanın çeşitli yörelerinde ponpon kızların sayısı büyük bir hızla artıyor. Şu sırada, sadece ABD'de 3 milyon genç "cheerleading" yapıyor. Belki, bu ülkede ponpon kızlık tam anlamıyla bir fanatizm boyutuna ulaşmış durumdaysa da, dünyanın başka yörelerinde de benzer bir eğilim söz konusu. Japonya, Malezya ve Singapur gibi Asya ülkeleri, ABD'den hiç de aşağı kalmıyorlar. Bu moda, sadece Avrupa'da yavaş yavaş gelişiyor ve başı Ukrayna, Polonya gibi eski doğu bloku ülkeleriyle İtalya ve İspanya çekiyor.
ABD dışında "cheerleading" yapan sporcuların sayısının 2 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Uzmanların bazıları, "cheerleading"in basit ve sıradan bir moda olduğunu söylüyorlar. Kimilerine göre ise, başlı başına sportif bir faaliyet. Üstelik, gösteriye dayanan, rekabetçi bir takım sporu. Yanı sıra ciddi biçimde riskli olduğu belirtiliyor. Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre, "cheerleading", sakatlanmalar açısından diğer spor dallarından önde gidiyor.
Peki ama "cheerleading"i bu kadar özel yapan ne? Bir kere hemen belirtelim, cheerleading bir spor değil, taraftarlığın tutkulu bir ifade biçimi olarak doğdu. Gösterinin ilk çıkış noktasındaki amaç koşarak, zıplayarak ve bağırarak kalpten destekledikleri takımın moralini yüksek tutmaktı. Ardından, amaçlara bir yenisi eklendi. Ponpon kızlar, gösterilerini maçın en kritik anlarına taşımaya başladılar. Böylece, sahada oynayan takımın sıkıştığı anlarda, seyircinin desteğine davetiye çıkarılıyordu. Ponpon kızların tarihi önce Amerikan futbolu maçlarıyla başladı. Ardından basketbol sahalarına taşındı.
Günümüzde futbol, basketbol maçlarının yanı sıra güreş karşılaşmalarında; hatta, yüzme yarışlarında da ponpon kızların gösterilerine tanık olunuyor. Öte yandan, gösterinin içeriği de zamanla büyük değişikliklere uğradı. Başta dansın basit birkaç figürüyle başlayan gösteriler giderek geliştirilmiş, ilginçleştirilmiş koreografilere dönüştü. Bütün bu gelişmelerin sonucu olarak, ponpon kızlık giderek taraftarlıktan uzaklaştı, taraftarların içinden gelen ponpon kızların yerini profesyoneller aldı ve "cheerleading", özellikle ABD'de ulusal bir spor haline dönüştü. Gerçekten de, günümüzde bu ülkede "resmi olmayan" bu 8 sporu uygulayan 72 ulusal ponpon kız takımı bulunuyor. Üstelik, sergilenen akrobatik figürler her geçen yıl daha göz alıcı özellikler taşıyor.
Güzel Ponpon kızları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Vücut geliştirme Aerobic Fitness Pilates