Sağlıklı Vücut

Sağlıklı Vücut

11 Temmuz 2010 Pazar

Diz Eklemi, Diz İncinmesi, Diz Kapağı Kemiği

Diz Eklemi, Diz Eklem

Vücuttaki büyük eklemler*den birisi olup, kaval kemiği, uyluk ke*miği ve diz kapağı kemiği tarafından meydana getirilir.

Diz Eklemleri Kıkırdak Zedelenmeleri, Diz Ağrısı

Diz sabit ve bükülü durumdayken iç ya da dış kuvvetlerin etkisiyle diz ekleminin zorlanması.

Diz İncinmesi, Diz Ağrıları

Dize gelen sert bir dar*be ile cilt ve cilt altı dokularının ezilme-sidir. Nedeni; Dizin ön ve yan tarafına gelen direkt darbeler. Tedavi; 1 .Diz üzerine sert bir ped koyarak elastik bir bandajla sarın. Bu bölgede komprasyonu 72 saat kadar koruyun. 2.Günde 3-4 kez 20'şer dakikalık buz tedavisi uygulayın. 3.Kendinizi iyi his*sediyorsanız 72 saat sonra sıcak teda*viye geçebilirsiniz. 4.Sık sık ve hafifçe yapılan masaj şişliği azaltır. İyileşme süresi 2-6 hafta arasında değişir.

Diz Kapağı Kemiği (Patella)

Kısa ve kuvvetli bir kemiktir. Tabanı yukarıda tepesi aşağıda üçgenimsi bir görünüş arz eder. Ön yüzü pürtüklü, arka yüzü
daha kaygan ve düz olup, eklemleşmeye müsaittir.

Diz Kapağı Kemiği (Patella) Çıkığı

Diz kapağı (patella) kemiğinin eklemde ki yerinden ayrılması, uzaklaşmasıdır. Erişkinlerde ve gençlerde daha sık rastlanır. Nedenleri; 1. Dİze gelen direkt darbeler. 2.Şiddetli diz zorlaması. 3.güçlü kas kasılmaları. 4.Keskin ve ani hareketler. Tedavi; 1.Kişiyi battaniye ile sıcak tutunuz. 2.Elbiselerini kesiniz. 3.Diz, kalça ve ayak bileği eklemini immobilize edip destekleyiniz. 4.Hemen doktora götürüp çıkığa müdahalesi sağlanmalıdır.. 5. Alçının çıkarılmasına mütakiben günde 3-4 kez 20 dakika süreyle buz tedavisi uygulayınız. 6.Hasta kendini iyi hissetmeye başladı*ğı andan itibaren sıcak tedaviye geçebi*lirsiniz. 7.Doktor reçetesine bağlı olarak ağrı kesici, kas gevşetici, antibiyotik gibi ilaçlar kullanılabilir. Bu çıkığın iyileşme süresi, 6-8 hafta arasıdır.

Diz Kapağı Kemiği (Patelle) Kırığı

Patellanın alt veya üst parçasından tam veya tam olmayan kırıklar. Nedeni; Diz kapağına gelen direkt darbeler veya do*laylı yüklenmeler.

Tedavi;

1.Olası bir şok ihtimaline karşı battaniye ile hastanın ısısını koruyun.
2.Mümkünse kıyafetleri kesin, kıyafetleri çıkarmak için kırık bölgeyi hareket ettirmeyin.
3.Sakat*lanmış kişiyi bir acil ünite veya doktor muayenehanesine -taşımadan önce kalça ve ayak bileği eklemini de immobilize eden destek bir splint kulla*nın.
4.Doktor, cerrahi veya cerrahisiz kırık bölgeyi düzeltir.
5. Uyluktan ayak bileğine kadar uzanan sert bir alçı uygu*lanır.
6.Alçı çıkarıldıktan sonra sık sık buz masajı uygulanır.
7.Dairesel hare*ketlerle masaj uygulayın.
8.Antrenman veya yarışmadan önce günde 3-4 kez 15 dakika buz masajı uygulayın.
9.Durum iyiye gidiyorsa 72 saat sonra sıcak tedaviye geçebilirsiniz, iyileşme süresi 6-8 hafta arasında değişir.

Diz Çıkığı

Dizin bir sakatlığı olup, alt bacak ve üst bacak kemiklerinin yer değiştirmesi ve birbirinden uzaklaşması söz konusudur. Nedeni; dizin aşırı gerilmesi, Tıbiaya direkt darbeler, şiddetli diz zorlanmaları, sığ ve malforma eklem yüzeyi gibi dizin doğumsal anomiler. Tedavisi; Mümkünse kıyafetleri kesin sakat bacağı hareket ettirmeyin. 2. Destekli splintlerle diz, kalça ve ayak bileği eklemini immobilize edin. 3.Doktor çıkık dizi normal pozis*yonuna getirerek yırtık bağ tendonlarını tamir edecektir. 4. Manipulasyon, sakat*lanmadan ilk 6 saat içinde yapılmalıdır. Kanama ve vücut sıvılarının yer değiş*tirmesi şoka götürebilir. 5. Manipulasyon spinal veya genel anestezi gerektirir. 6.Kan damarları ve sinirler ağır hasar görmüşse cerrahi müdahale gerekir. 7.günde 3-4 kez 20'şer dakikalık buz tedavisi uygulayın. 8.Kendinizi iyi his*settiğinizde sıcak tedaviye geçebilirsi*niz. 9.Tedaviler arasında elastiki ban*dajla dizinizi sarınız. 10.Sık sık ve hafif*çe yapılan masaj şişliği azaltır, iyileşme süresi 6-8 hafta arasında değişir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Vücut geliştirme Aerobic Fitness Pilates