Sağlıklı Vücut

Sağlıklı Vücut

10 Temmuz 2010 Cumartesi

Metabolizma hızınızı biliyor musunuz?



Metabolizma hızınızı biliyor musunuz?

Gün içinde ne kadar kaloriye ihtiyaç duyduğunuzu hiç merak ettiniz mi? Veya diyet yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini?

Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Şefi Dyt. Ayşe Korkmaz, Elle dergisine Fitmate hakkında bilgiler verdi.

Fitmate” doğruluğu klinik çalışmalarla kanıtlanmış, bazal metabolizma hızını öğrenmenizi sağlayan yepyeni bir cihazın adı. Bu cihaz, kişinin istirahat halindeki metabolizma hızını en kolay yoldan, kesin ve hızlı bir şekilde ölçen (nefes test süresi 15 dak. civarında) ve kişinin istirahat halindeyken ne kadar kaloriye ihtiyacı olduğunu gösteren bir alet.

Bu ölçüm, sağlam ve etkili bir kilo vermede ve fitness programında çok önemli bir başlangıç aracı olarak kabul ediliyor. Metabolizma hızı, sağlık ve fitness programlarında günden güne önemini artırdığı için bu cihazın önemi de çok büyük.

Korkmaz’a göre şimdiye kadar “Bazal Metabolizma Hızı” sadece hastanelerde oldukça karışık cihazlarla ölçülebilmekteydi. Bu nedenle de kişinin ihtiyacı olan kalori, formüller kullanılarak tahminsel bir değerle hesaplanıyordu. Halen bu hesaplama kesin sonucu vermemekle birlikte bazı durumlarda günlük 500 kaloriye kadar varabilecek hesaplama hatası oluşmaktaydı. Bu durum da güvenilir bir beslenme programı uygulamada ya da uygulatmada hatalara sebep olabiliyordu.

Oysa ki, Fitmate ile yapılan ölçümler neticesinde Fitmate bilgisayar programını kullanarak hayat tarzını ve egzersizleri tekrar gözden geçirerek ayrı ntılı bir beslenme programı oluşturabilmek mümkün. Cihaz kişinin ortalama oksijen tüketimi kapasitesinden (VO2) Dinlenir Metabolizma Hızını (RMR) ölçmekte. Cihaz ile Ortalama Oksijen Tüketimi, Ortalama Ventilasyon (Nefes) Miktarı, Ortalama Nefes Sıklığı, Ortalama Oksijen Yoğunlu- ğu ve Bazal Metabolizma Değerleri analiz edilebiliyor.

Metabolizma nedir?

Dyt. Ayşe Korkmaz: Metabolizma, vücudun yiyecek ve depolanmış yağlarını enerjiye dönüştürdüğü süreçsel bir yapıdır. Enerji, ısımızı korumamız, hareket etmemiz ve hayati organlarımızın çalışması için gereklidir. Metabolizma kalori değeri ile ölçülür. Toplam metabolizma hızı, vücut fonksiyonlarının yürütülmesi, günlük aktivitelerimiz ve egzersizlerimiz için gerekli kaloridir.

Bazal metabolizma hızı nedir?

Dyt. A.K.: Bazal metabolizma hızı bir kişinin 24 saat içinde hayati organlarının faaliyetlerini devam ettirmesi için gerekli olan kalori miktarıdır. Basit olarak, bir kişinin uyanıkken fakat dinlenir vaziyetteyken gün boyunca yakmış olduğu kalori miktarıdır.

Hareket edin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Vücut geliştirme Aerobic Fitness Pilates