Sağlıklı Vücut

Sağlıklı Vücut

10 Temmuz 2010 Cumartesi

Vücudunuzun nelerden oluştuğunu bilmek için ipuçları

Vücudunuzun nelerden oluştuğunu bilmek için ipuçları. Yağ ile kas oranlarınızı nasıl ölçersiniz?


Uzun süredir antrenman yapıyorsunuz, şimdi çalışmalarınızın nasıl gittiğini görmenin zamanı. Tartıya bakarak çalışmanızın ne kadar başarılı olduğunu anlamaya çalışmayın. Vücudunuzun bileşenlerini öğrenin. Tartı size sadece ağırlığınızı gösterecektir. Ne kadar yağdan, ne kadar kastan oluştuğunuzu değil. Bazı erkekler,vücutlarındaki yağ oranını azaltıp, kas oranını arttırarak vücutlarını yeniden şekillendirirler. 10 gram yağ kaybedip, 20 gram kas aldılarsa, tartıya baktıklarında ağırlaşmış olabilirler, ama görünüşleri öncekinden 1000 kat daha iyi olacaktır.

Vücudunuzun nelerden oluştuğunu öğrenmenin birçok yolu var

Teknikler arasındaki farkı öğrenmek, rakamların gerçekten ne anlama geldiği konusunda size yardımcı olacaktır. Yöntemlerden bazıları diğerlerinden daha pahalıdır. Size tavsiye ettiğimiz teknikler aşağıdaki gibidir:


Sualtında tartmak


Altın standart teknik olarak adlandırılan sualtında tartma, kişiyi suya batırarak vücudunun nelerden oluştuğunu ölçümleme yöntemidir. Vücudunun yoğunluğu vücudun ağırlığını belirleyerek hesaplanır ve formüllerle vücudun ne kadarının yağ olduğu hesaplanır. Bu metodun en büyük sorunu, ırklar ve bireylerin kemik yoğunlukları arasında farkların olmasıdır. Bu bilgiler hesaplamalarda kullanıldığı için, sizin standart kabul edilen değerden farklı bir kemik ağırlığına sahip olmanız, yapılan işlemi anlamsız kılacaktır.

Aynı zamanda eğer kişi suya girmeden önce akciğerindeki tüm havayı vermezse, bu verilerin değerlerinde değişikliğe sebep olacaktır. Bu kadar negatif yönü olmasına rağmen, bu yöntem en pahalı yöntemdir.


Deri pergeli

Vücudun neden oluştuğunu vücut pergeli ile bulur. Elle tutulan bir alet derinin üstüne koyulur ve derinin kalınlığını ölçer. Derinin kalınlığı vücudun farklı noktalarında uygulanır. Bu yöntemin uygulanabilir bazı negatif yönleri vardır. Her zaman başka insan tarafından ölçümlenmek, verileri değiştirebilir. Dolayısıyla derinin kalınlığıyla ulaşılacak yağ kalınlığı formülünde doğru sonuca ulaşılmayabilir.

Bu yöntemin artı yönü: eğer her seferinde aynı kişi tarafından ölçümleme yapılırsa, zaman içinde vücudunuzda yaşanan değişim doğru bir biçimde ölçümlenir. Diyelim ki ilk ölçüde vücudunuzdaki yağ %14 olarak ölçümlendi ama aslında %18, zaman geçince yapılan ikinci ölçümlemede vücudunuzdaki yağ oranı%11 olarak ölçümlendi yani yağ oranınız aslında%15. Bu yapılan antrenmanlar sonunda vücudunuzun %3 oranında yağdan kurtulduğunu gösterir. Eğer sağlık koşullarından dolayı vücudunuzdaki yağ oranına bakıyorsanız, bu yöntem çok işinize yaramayabilir.


DEXA

Çift enerji X-ray ölçümlemesi olan DEXA ile vücudunuzun nelerden oluştuğunu öğrenebilirsiniz. Bu en doğru sonucu veren yöntemlerden biridir ama pahalıdır. Alet tüm vücudu tetkik edip, 3 bileşkeye böler: yağsız kas, yağ kütlesi, toplam vücut minerali kütlesi. Bu makine biraz x-ray vererek vücudunuzdaki kemik ve yumuşak dokuları görür. Kemik tarafından alınan photon enerji, vücudunuzun kompozisyonunun temelini oluşturur. Tüm işlem 10-20 dakika sürmektedir, işlem sırasında hareketsiz durmanız gerekir. Bu yöntemin artı bir noktası tüm vücudunuzdaki yağlanmayı ölçümleyebilmesidir ve vücudunuzda nerelerde yağın olduğunu gösterir. Vücuttaki yağın dağılımını bilmeniz, oluşabilecek riskleri bilmek açısından sağlığınız için faydalı olacaktır.


BODPOD

BODPOD, sualtındaki ölçümleme gibi vücudumuzdaki hava değişiminden yola çıkarak kemik yoğunluğunu hesaplayan, buradan da vücuttaki yağ oranına ulaşan karmaşık bir yöntemdir. Bu yöntem güvenilir olmasına karşın, pahalıdır. Buna verilecek paranın kişisel eğitimci ile yapılan kalite seanslarına yatırılması daha iyi olacaktır.


Bioelektrik direnci

Diğer bir yöntem ise bioelektrik direnci ile ölçümlemektir. Elle tutulan bir alette veya ayaklara koyulan 2 manyetik çubukla teknik uygulanır. Bu aletler vücuda elektrik sinyalleri gönderirler ve dokuların benzer iletkenliklerini ölçer. Farklı dokuların iletkenlikleri farklı olacağı için, bu veriler yağsız vücut kütlesini ölçümler, dolayısıyla da vücudun kompozisyonunu. Bundaki asıl problem vücudunuzdaki su oaranıdrı. Eğer sürekli belirli bir oranda su içmiyorsanız, verilerin çoğu yanlıştır.


Testi yaptırmak

Hangi yöntemi kullanacağınıza karar verdikten sonra, sonraki değerlendirmelerinizi de aynı yöntemle yaptırın böylece daha güvenilir sonuçlara ulaşırsınız. Ne kadar zamanda bir kontrolü yaptırmanız gerektiği uyguladığınız idmana ve diyete bağlıdır. Vücudunuzdaki En fazla yağ oranı düşüş yüzdesini en başta göreceksiniz, sonrasında bu oran azalacaktır. %8-%10 düzeylerine düştüğünüzde yüzde birlik değişim bile çok şey değiştirecektir. Dolayısıyla tartıdan uzaklaşın. Ağırlığınız değil, vücudunuzun kompozisyonu önemlidir. 2 tane 90 kilo olan 6 feet yüksekliğinde olan adam vücut kompozisyonlarından dalayı çok farklı görünebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Vücut geliştirme Aerobic Fitness Pilates