Sağlıklı Vücut

Sağlıklı Vücut

2 Temmuz 2010 Cuma

Bilek Güreşi Bilek Güresiyle ilgili Hersey

Aslında dünyanın en eski ve amatörce olan şekliyle bile en yaygın sporlarından biri olan bilek güreşinin bilinen ilk organize turnuvası 1952 yılında california nın Petaluma şehrinde bulunan Gilardi nin salonunda yapılmıştır.Bill Sobranes isimli genç araştırmacı bu bilinen ilk müsabakayı organize etmişti.ardından kuzey california ve california eyalet şampiyonaları düzenlendi.yapılan ilk dünya bilek güreşi şampiyonası 1962 yılında yine petaluma california da düzenlendi.bu müsabakanın ismi WWC idi,ve günümüze değin her yıl sonbaharda yapılmaktadır.

WWC o sıralar dünyanın en iyi bilek güreşçilerine sahip abd ve kanadalıların çoğunlukla katıldığı bir şampiyonaydı.1967 yılında işadamı bob o'leary tarafından AAA (amerikan bilek güreşi federasyonu kuruldu,ve diğer ülkelerinde katılımıyla yapılan ilk dünya şampiyonası 1979 yılında kanadanın alberta eyaletine bağlı wetaskiwin şehrinde yapıldı.ardından 1980 hindistan,1981 brezilya,1982 abd,1983 kostarika,1984 yapılmadı,1985 meksika,1986 hindistan,1987 ingiltere,1988 isveç,1989 yunanistan,1990 abd,1991 israil,1992 isviçre,1993 kanada,1994 isveç,1995 brezilya,1996 abd,1997 hindistanda yapılmıştır.1997 yılında yapılan dünya şampiyonasında ülkeler arasında ihtilaflara sahne olmuş ve bu yıldan sonra her yıl 2 ayrı dünya şampiyonası düzenlenmiştir.o yıldan sonra dünya şampiyonaları 1998 kanada ve mısır,1999 rusya ve japonya,2000finlandiya ve abd,2001 italya ve polonya,2002 mısır ve abd,2003 abd ve rusya,2004 brezilya ve g.afrika cumhuriyetinde düzenlenmiştir.



bizim katıldığımız ilk dünya şampiyonası 1988 yılında isveç te yapılandır.22 ülkenin iştirak ettiği şampiyonaya milli takımımız rahmetli Murat Boyraz,Erol Boyraz,Haydar Gildil,Nurettin Yüksel,Ömer Sezer,Turan Enginsoy ve Hilmi Yıldırım dan oluşan kadroyla katıldı.tek madalyamız 90kg da yarışan turan enginsoy dan geldi.ertesi yıl yunanistanda 55kg da ahmet eser 2.,65kg da kenan atakuru 3.,75kg da ömer sezer 2. olarak takımımıza toplam 3 madalya kazandırdılar.Haydar Gildil ülkemize ilk altın madalyayı getiren bilek güreşi sporcumuzdur

1990 yılında katılmadığımız dünya şampiyonasının ardından 1991 yılında israilde haydar gildil ülkemize tarihimizdeki ilk altın madalyayı kazandırdı.

1998 yılında devletimiz tarafından resmi olarak tanınan bilek güreşi önce his,ardından beyzbol ve son olarakta 2002 yılında vücut geliştirme federasyonuna bağlandı.ilk resmi Türkiye şampiyonası 1998 yılında yalovada yapıldı.


BİLEK GÜREŞİNDE ÇALIŞTIRLMASI GEREKEN KAS GRUPLARI


brachioradialis (Çekiş)
triceps (basış ve itiş kası)
göğüs ve koltuk altı kasları
ön kol
bilek
parmak
biceps (pazu)
omuz

ANTRENMANLARDA DİKKAT EDİLECEK KONULAR

Antreman sırasında her hangi bir sakatlığa maruz kalmamak için mutlaka kaslarınızı iyice ısındırmalısınız.

Nefes Alış-Verişinizi Düzenleyin :
Ağırlık Kaldırırken Nasıl Nefes Almalıyız ?
Kasın kasılması (kontraksiyon ) ile birlikte, yani ağırlığı kaldırmaya başlarken nefes vermeli, indirmeye başladığınızda da almalısınız.
Bir çok insan kaldırma sırasında nefeslerini tutarak hata yaparlar.Bunu yapmak sadece kan basıncını yükseltmez, vücudunuzun enerji harcarken kullandığı oksijen miktarını da kısıtlar.Bunun yerine her egzersiz sırasında, yüke bindiğinizde nefes verin ve yükü boşaltırken nefes alın.

Ağıran kasları çalıştırmayın.Ağrı, kasın yenilenmesinin bitmediğinin işaretidir.
Antrenmanları uzun tutmayın.Eğer bir türlü kaslarınız gelişmiyorsa bunun en önemli sebebi fazla çalışmanızdır.
İyice ısının ve eklemleri kilitlemeyin.Sakatlanmaların en büyük etkenleri bunlardır.
Tekrarları muntazam yapın.Kendinizi aldatmayın.Ağır geliyorsa azaltın
Vücut uyumunu bertaraf edin.Vücudunuz sandığınızdan çok daha akıllıdır,uzun süre devam eden herşeye uyum gösterir ve etkiyi azaltır.Bu nedenle onu şaşırtın.

Başlangıçta Önerilen Ağırlık Programı Nedir ?
Ağırlık çalışmalarına yeni başlayanlar, ilerlemiş olanlar kadar temel hareketlere önem vermelidirler. Temel hareket, başlangıç demek değildir. Birçok kasın kullanıldığı ve en fazla geliştiren egzersiz demektir. Çalışma kadar dinlenmek de önemlidir. Zannedildiği gibi kaslar, çalışma anında değil, dinlenme anında gelişir, kuvvetlenir ve kendini yeniler. Bu süre 48 - 96 saat arasında değişmektedir. Demek ki bir çalışma programı, dinlenme günlerini de içermelidir.
Yeni başlayanlar, tüm vücudu çalıştıracak bir program uygularken, kullanacakları ağırlıkları da bulmak ihtiyacındadırlar. Genellikle ağırlıklar, 10 tekrar yapabileceğiniz bir ağırlık olmalı ve son iki tekrar sizi epeyce zorlamalıdır. Eğer hareketi 10 tekrar yapabiliyorsanız, ağırlığı hafifçe arttırın. Ne kadar ağırlık kaldırabildiğinizle pek ilgilenmeyin. En iyi duruş pozisyonunda, çalışan kasa konsantre olarak çalışın. Kuvvet artışı, form, ölçü ve şekillenme, ilerdeki konularda vereceğimiz çeşitli programlardaki uygulamalara göre, zamanla gelecektir.


Bir Gün Antreman ve Bir Gün Dinlenme Kuralına Uyun :
Kaslar gym'de gelişmez, onlar siz evde oturup tv seyrederken gelişirler.Antremanlar kaslarınızın onlardan ne istediğinizi bilmelerine yardımcı olurlar.Bundan sonra, bir dahaki sefere kadar kendilerini tamir etmek için zamana ihtiyaçları vardır.Bu kas değişimi, kaslar en az 48 saatlik dinlenmeye terk edildiğinde ortaya çıkar.Vücudunuza gelişmesi için yeterli zamanı verdiğinizden emin olmak için antremanlarınızı iki günde bir olacak şekilde (Pazartesi,Çarşamba,Cuma)
programlayın.



BİLEK GÜREŞİ TEKNİKLERİ VE AÇIKLAMALARI

(not : teknik açıklamalarının önündeki beyaz zemin üzerine koyu yazı karekteri ile yazılı olan kısmlara tıklariseniz , o teknikle ilgili uygulamalı hareketi görebilirsiniz)

bilek güreşinde 2 temel maç anlayışı vardır,sürat maçı ve kontrollü maç diye ayırabiliriz bu 2 temel anlayışı.

bazıları direkt olarak rakibi tuş minderine süratle getirmeye çalışırken bazılarıda önce kontrolü ele geçirip sonra yenmeye çalışırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Vücut geliştirme Aerobic Fitness Pilates