Sağlıklı Vücut

Sağlıklı Vücut

5 Ağustos 2010 Perşembe

Power Plate: Yıldızların Tercihi



Power Plate çeşitli egzersizleri üzerinde yaptığınız titreşimli bir egzersiz aleti.
Power Plate titreşimli egzersiz platformları arasında en verimli ve en çok tercih edilen fitnes aleti. Üstüne bastığınız titreşimli taban saniyede 50 kez titriyor. Yetişkin bir insanın rahatlıkla üstünde durabileceği Power Plate’in sırrı bu titreşimli tabanda yatıyor.
Sürekli yaptığınız standart egzersiz hareketlerinizi bu titreşimli tabanın üstünde yapıyorsunuz. Tabandan gelen titeşimler tüm vücudunuza yayılıyor ve vücudunuzdaki kas kasılmasını saniyede 30-50 sefere çıkarıyor. Normal bir insan gündelik hayatında kaslarının yaklaşık %30′unu çalıştırabiliyor. Profesyonel sporcularda bu oran %80′e kadar çıkabiliyor. Power Plate aletinin üstündeyken vücut kaslarınızın yakşalık %95′i çalışıyor. İşte bu yüzden haftada 3 kere yapacağınız 15 dakikalık egzersizler forma girip kaslarınızın gelişmesi için yeterli oluyor.

Kaslarınızın bu kadar yoğun çalışınca hızlı kas gelişiminden daha fazlasını görüyorsunuz. Güçlü kasılmalar ve kasların zorlanmasıyla selülit oluşumu hızla azalıyor, kan dolaşımı hızlanıyor, kas gücü ve vücut esnekliği artıyor. Ayrıca düzenli yapılan Power Plate egzersizleriyle kemiklerinizdeki mineral yoğunluğu artıyor ve geçirdiğiniz sakatlıkları daha hızlı atlatıyorsunuz. Bunların yanında kolajen üretimi artıyor ve güçlenen sırt kaslarıyla bel ağrılarınız azalıyor. Titreşimle birlikte lenf bezlerinin hareketi de artıyor.
Power Plate aynı zaman da ünlü kullanıcılarıyla da biliniyor. Maddonna’nın ilerleyen yaşına rağmen koruduğu kaslı vücudunu Power Plate’e borçlu olduğu herkes tarafından biliniyor. Donatella Versace, Claudia Schiffer ve Natalie Imbruglia’da ünlü Power Plate kullanıcılarından bir kaçı.
Nereden çıktı bu Power Plate?
Power Plate ilk olarak Rusya’da kullanıldı. Rus bilim adamı Vladimir Nazarov Rusya uzay programı çerçevesinde astronotların uzayda kemiklerinin ve kaslarının güçsüz kalmaması için çalışmalar yürütüyordu. Böylece titreşimle kas aktivasyonu denilen tekniği buldu.
Power Plate bugünkü ticari haliyle ilk kez Guus van der Meer tarafından 1999 yılında piyasaya sunuldu.Yakşalık 7.000 pound olan Power Plate aşırı yüksek fiyatıyla büyük eleştiri alıyor. Bu fiyat sizi korkutmasın çünkü günümüzde bir çok salonda da Power Plate bulmak mümkün.
Dikkat etmeniz gerekenler
Adım adım ilerleyin: Hemen hemen her egzersizde olduğu gibi Power Plate yaparken de birden yüklenmek sakatlığa kadar giden sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Bu yüzden başlangıç için 9 dakikalık programları tercih edin.


Şınav çekmeyi bir de Power Plate üstünde deneyin.


Kaslarınızın güçlenmesi ve şekillenmesi için aldığınız titreşimi kaslarınıza en iyi şekilde ileten bir duruş benimsemeniz çok önemli.
Egzersizlerinizi kısa tutun: Genellikle her egzersizi 30-60 saniyeden daha fazla yapmamaya çalışın. İlerledikçe ve tecrübeniz arttıkça süreler konusunda kendinize daha çok güvenebilirsiniz. Power Plate’in en büyük avantajının kısa sürelerde yapılan egzersizlerin gözle görülür bir gelişme sağlamak için yeterli olmasıdır.
Çeşitli egzersizleri birleştirin: Power Plate çalışırken çok yönlü olun ve tek bölgeye yoğunlaşmayın. Tek bölgeye yoğunlaşmak o kas gurubunu çok yoracaktır ve bir sonraki egzersizinizde verim kaybı yaşamanıza neden olabilir. Bu yüzden mümkün olduğunca çok çeşitli kaslarınızı çalıştırmaya yoğunlaşın.
Power Plate

Susuz kalmayın: Power Plate egzersizi sırasında kaslarınız normalden 30-50 kez daha hızlı kasılacağı için ürettikleri ısıda artar. Bu yüzden susamasanız bile egzersiz yaparken su içmeyi ihmal etmeyin.
Power Plate her ne kadar kaslarınızı çalıştırıp vücut esnekliğinizi arttırsa da kardiyovasküler etkiye sahip değil. Bu yüzden Power Plate’in herkese hitap etmediğini savunanlar var. Bunun yanında Power Plate fiyatıyla da büyük bir kitleyi baştan elemiş oluyor. Bugün bir Power Plate edinmek için 7.000 ile 2.000 pound arasında bir miktarı gözden çıkarmak gerekiyor.
Power Plate yüksek titreşim veren bir alet olduğu için hamile bayanların, kalp pili taşıyanların, beyin ve kalça ameliyatı geçirmiş kişilerin ve epilepsi hastalarının yapması kesinlikle tavsiye edilmiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Vücut geliştirme Aerobic Fitness Pilates