Sağlıklı Vücut

Sağlıklı Vücut

4 Ağustos 2011 Perşembe

Yüzerken Nelere Dikkat Etmeli? Su Egsersizleri

Yüzerken Nelere Dikkat Etmeli?

Düzenli olarak yapılan egzersizin insan sağlığına olumlu katkıları vardır. Düzenli bir şekilde egzersiz yapanlarda sigara ve alkol içme alışkanlığı ve aşırı şişmanlık oldukça az görülüyor. Gençliğinde ve hamileliğinde spor yapan anne adaylarında, ölü ve erken doğumlar görülmüyor. Uygun bir şekilde yapılan spor tüm yaş gruplarındaki insanlara olumlu katkılar sağlıyor.
Kalp ve beyin tıkanıklığı riski azalıyor
Yapılan fiziki aktivite ile, kalp atım volümü artar, kalp atım sayısı azalır. Egzersiz sonucu kaslardaki kan akımı ve mitokondriyal enzimlerin salınımı artar. Fiziksel aktivite yapan bir kas, aktif olmayan bir kasa oranla daha fazla yağ ve daha az glikojen tüketir. Sonuç olarak; kalp ve beyin damarlarının tıkanmasının ana nedeni olan aterosklerozisin artmasına neden olan yüksek yoğunluklu lipoproteinlerde azalma olur.
Hastalıkların tedavisinde de öneriliyor
Klinik pratiğinde, egzersiz bazı hastalıkların ve hastalıklara uygulanan tedavilerin değerlendirilmesinde kullanılıyor. Solunum yollarında daralma olan hastanın tedaviye verdiği yanıt yüzme ile değerlendirilebilir. Egzersiz yapanlarda kalp krizi geçirme oranının, egzersiz yapmayanlara oranla yarı yarıya düşük olduğunu kanıtlandı. Çalışmalar egzersizin kalp kasının Oksijen gereksinimini azalttığını, kandaki yağları değiştirdiğini ve böylece kalp krizi geçirme oranını azalttığını gösteriyor. Egzersizin şeker hastalarının tedavisinde de yeri vardır. Fiziksel aktiviteyle, insüline duyarlılık artmakta ve şeker hastasının daha az insülin gereksinimi olmuyor. Özellikle hastalığın başlangıç aşamasında olan şeker hastalarının tedavisinde egzersiz önemli bir yer tutuyor. Egzersizin aşırı şişmanlığın kontrolünde de önemli yeri var. Beden ağırlığının kontrol altında tutulmasında iyi bir diyetin yanı sıra, düzenli egzersiz yapmanın da önemli katkıları oluyor.

Yüzme öncesi nasıl beslenmeli?
Yemeğin üzerinden en az iki saat geçmeden yüzülmemeli. Yemekten sonra yaklaşık bir buçuk saat kan beyin ve kalpten uzaklaşır. Herhangi bir kalp sorunu olanlar için yemek üstüne yüzülmesi tehlikeli olabilmektedir. Bu tehlikeli durumlar kalp sorunu olmayanlarda da görülebiliyor. Yanlız şunu unutmamak gerekir; "yemek" dediğimiz bir lokma birşey demek değildir. Az ve sulu besinler, içecekler alındığında iki saat beklemeye gerek yoktur.Aç karnına yüzmenin hiç bir zararı olmaz. Sabah çalışmalarında başlangıçtan 10-15 dk. önce meyve suları içilebilir.
Susuz kalmayın
Yüzme esnasında vücudun su gereksinimini karşılamak çok önemlidir. Ter yoluyla ve diğer yollarla yitirilen su, karşılanmazsa baş ağrısı, bitkinlik, genel bir isteksizlik gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu bakımdan susadıkça yeterince su veya egzersiz esnasında bir yudum şeklinde içilebilir. Egzersiz anında çok fazla su içilmesi midede gereksiz şişlik ve performansı bozucu rahatsızlık yapabilir. Egzersizden hemen sonra çok aşırı soğuk şeyler içilmemelidir. Terle kaybedilen tuz, yeterli beslenme ile yerine konulabilir. Aşırı sıcakta ve çok su kayıplarında tuzlu şeylerin yenilip içilmesi yeterli değilse tuz tabletleri ile takviye yapılmalıdır.
Yüzmeden önce ısının
Yavaş yapılan egzersizlerde kişilere ısınma gereksizmiş gibi görünür; oysa yapılan bilimsel araştırmalarda görülmüştür ki, ısınma yapan bir kişinin antreman içersinde veya yarışma içersinde performansı çok daha iyi olmuştur. Yüzmede yapacağınız egzersizler su dışında 10-15 dk genel açma germe mahiyetindeki jimnastikle başlar, sonra suda ısınma yüzme mesafesi verilerek tamamlanır. Bu mesafe kişinin durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Hemen hızlanmayın
Yüzme programlarında temel kural, yavaş ve gittikçe gelişen bir yüzme şeklinde olmalıdır. Eğer yoğun ve hızlı çalışmaya girersek; göğüste bir sıkışma yada ağrı, soluk almakta aşırı yoğunluk, gözlerde kararma, midede bulanma görülebilir. Bu gibi durumlarda yüzmeyi hemen bırakmalı.
Soğuma devresi
5-10 dk lık bir soğuma programı kalbin dinlenmesi için yükünü azaltır. Kanın kalbe geri dönmesine, adalelerin hareketine yardımcı olur. Birdenbire durulduğu zaman adaleler de ani durur, yani kan dolaşımı için adalenin kalbe yardımı kesilir. Adaledeki fazla kan birikimleri ise, kalbin dolayısıyla beynin yeterli oksijeni alamamasıyla sonuçlanacaktır. Kalpte kanın azalması, istenmeyen durumlar yaratabilir.
Vücut iyice soğumadan duş yapmayın
Vücut iyice soğumadan sıcak duş yapılmamalıdır ve saunaya gidilmemelidir. Adalelerin ani durdurulması ve daha sıcak bir ortama girilmiş olması kılcal damarların genişlemesine, kanın vücudun çeşitli bölgelerinde toplanarak kalpten uzak kalmasına neden oluyor. Oysa soğuma egzersizleri kan dolaşımının normale dönmesini ,vücudun soğumasını, hiçbir sakıncalı duruma olanak vermeden sağlar.
Ilık suyla duş alın
Yıkanma ise hemen soğuma dönemini izlemeli. Egzersizle soğumadan sonra ılık suyla yıkanmalıdır. Sıcak suyla yıkanmada terleme devam eder, hatta artabilir. Soğuk suyla yıkanma adalenin normal soğumasını gereksiz yere hızlandırır. Suyun altında uzun süre kalmaya gerek yoktur, hafif bir sabunlanma yada silinme, terin vücuttan atılması için yeterli. Ayrıca yıkanma biter bitmez yeniden terlemeye neden olabilecek kalın şeyler giyilmemeli, vücut ve saçlar iyice kurutulmalı.

Kum göçmeleri bir çok insanın hayatına mal oluyor
Uzmanlar, halk arasında “kum göçmesi veya kum kayması” olarak adlandırılan, ayakların altından kumun birden kaybolması olayına, “rip akıntılarının” neden olduğunu bildirdi. Rip akıntılarının, kıyılarda meydana gelen doğal bir olay olduğunu ve kıyının morfolojik özelliklerine bağlı olarak, dünyanın birçok ülkesinde görüldüğünü belirten uzmanlar, “Rip akıntıları, kıyıya dik gelen dalgaların, kıyıdaki kayalık, rıhtım, mendirek ve kalabalık halde yüzen insanların bulunduğu kesimlerde, dalgaların doğrusal gidişini kesintiye uğratan nesnelerin etkisiyle oluşabilirler. Dalgalarla kıyıya yığılan sular geri dönerken, denize doğru bir basınç oluşturmakta ve kıyının uygun bir kesiminden (genellikle o sahanın en derin kesiminden) denize doğru dönerek rip akıntısını meydana getirmektedir. Rip akıntıları, deniz tabanındaki ince malzemeleri karıştırarak çamurlu bir akarsu görüntüsü kazanan güçlü ve hızlı akıntılardır” diye vurguladı.
Boğulmalara neden oluyor
Uzmanlar, Rip akıntılarının saniyede 1-2 metre hızla, 20-30 metre genişliğinde bir hat boyunca denize doğru hareket ettiğine ve bu akıntıya kapılan insanların, çok iyi yüzme bilseler bile, boğulma riskiyle karşılaştıklarına dikkati çekerek, “Kıyılardaki boğulmaların önemli bir kısmına bu akıntılar neden olmaktadır. Akıntıya kapılan insanlar, hızla denize doğru sürüklenmeye başladıklarından, bu anafordan kurtulmak için panik halinde karaya doğru yüzmeye çalışırlar. Oysa en iyi yüzücüler bile rip akıntılarının hızı olan saniyede 1-2 metre yüzemez. Bu akıntıdan ve boğulma riskinden kurtulmak için karaya doğru değil, kıyıya paralel yüzerek akıntı alanından kurtulmaya çalışmak gerekir. Rip akıntılarına karşı nasıl davranılması gerektiği bilinirse, boğulma olayları da azalır” diye uyardı.
Hilal biçimli kıyılar tehlikeli
Hilal biçimli kıyılarda rip akıntısı ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirten uzmanlar, kıyılarda denize girecek olanlara uyarılarda bulunarak, “Denize girmeden önce kıyı güvenliği şartları kontrol edilmelidir. Mendirek ve denize doğru çıkıntı yapan kayalıklardan 30-40 metre uzak durulmalı” diye kaydetti. Uzmanlar, rip akıntısı oluşabilecek kıyılara uyarıcı levhaların koyulması ve yoğun olarak denize girilen yerlerde can kurtaran bulundurulması gerektiğini de vurguladı.
Vücut geliştirme Aerobic Fitness Pilates

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Vücut geliştirme Aerobic Fitness Pilates