Sağlıklı Vücut

Sağlıklı Vücut

16 Mayıs 2012 Çarşamba

Yaşlanma Etkilerine Karşı Egzersiz Yapın

 

Hepimiz genç kalmanın sırrını arıyoruz, değil mi? Bunu bulamayacağımızı bilsek de, en azından sağlıklı bir şekilde yaşlanıp zinde kalmak hepimizin gönlünden geçen şey. Siz de altın yıllarınızı hastalıklardan uzakta ve hareketli geçirmek istemez misiniz?

Yaşlılık, hastalıklarla boğuşup hareket kapasitenizi en aza indirmeniz gerektirmiyor. Yaşlılık yıllarınızın hastalıklarla boğuşma yılları olarak geçmemesi sizin elinizde. Bunun için pahalı ürünlere veya başkalarının yardımına ihtiyacınız yok.
Egzersiz yapmanın hayatınızı nasıl olumlu yönde etkileyeceğini hemen hemen her yazımızda belirtiyoruz. Düzenli egzersiz yaparak yaşlanmanın vücudunuz üzerindeki olumsuz etkilerini de en aza indirebilirsiniz. Şimdiden egzersiz yaparak ileride bağımsız, sağlıklı ve dolayısıyla mutlu bir yaşlılık dönemi geçirebilirsiniz. Egzersiz yapmak elbette ebedi gençliğin sırrı değil. Ancak düzenli olarak egzersiz yapmanın yaşlanmanın etkilerini en aza indirmenin yanında yavaşlattığı ve hastalık tehlikesini de düşürdüğü bilim tarafından kanıtlanmıştır.
Yaşlandıkça tehlikesi artan ve en çok korkulan hastalıkların başında kalp rahatsızlıkları geliyor. Osteoporoz listede ikinci sırada geliyor. Peki, düzenli olarak egzersiz yaparak kalp rahatsızlıkları ve osteoporoz riskini nası azaltabilir misiniz?
Yaşlanma Etkilerine Karşı Egzersiz Yapın

Düzenli olarak egzersiz yapmak kan basıncınızı düzenler ve iyi kolesterol seviyesini yükseltir. Egzersiz alışkanlığı kazanmak obezite riskini de ortadan kaldırarak kilo sorunlarınızı kontrol almanıza yardımcı olur. Obeziteyle savaşarak aynı zaman da kalp rahatsızlıkları, damar tıkanıklığı ve diyabet gibi sorunları da önlemiş olursunuz. Araştırmaların gösterdiği gibi özellikle ağırlık kaldırmak gibi güç egzersizleri kemik yoğunluğunuzu arttırarak güçlendiriyor ve osteoporoz tehlikesini en aza indiriyor. Yaşı ilerlemiş olan yaşlılar osteoporoz tehlikesiyle yüz yüze oldukları için egzersiz yaparak düşme ve kolayca sakatlanma risklerini azaltabilirler.
Kardiyovasküler Egzersizlerin Faydaları
American College of Sports Medicine okulu sağlıklı bir kalp için haftada en az 3 gün 15-60 dakika arasında değişen egzersizler yapmanızı tavsiye ediyor. Bu egzersizlerle kalp atım seviyenizi %60-90 oranlarında arttırarak kalp rahatsızlıkları tehlikesini önlemek sizin elinizde. Daha önce hiç egzersiz yapmadıysanız size en son tavsiyemiz zorlu ve çok zaman alan bir egzersiz programına başlamanızdır. Egzersiz nedir bilmeyen birinin günlük hayatına zorlukla uyarlayabileceği çok katı bir egzersiz programına başlaması, henüz sağlıklı beslenmenin anlamını bilmeyen birinin bir anda çok sıkı bir diyete başlaması gibidir. Bu gibi durumlarda genellikle takip edilen egzersiz programı yarıda bırakılır çünkü programın şartları yeni bağlayan birisi için can sıkıcı olabilir.


Yaşlanma Etkilerine Karşı Egzersiz Yapın

Bir spor salonuna üye olabilirsiniz. Bu egzersiz yapıp yaşlanmanın etkilerini geciktirmeniz için kesinlikle şart değildir ancak bir spor salonu demek elinizin altında bir çok kardiyo egzersiz aletinin olması demektir. Ayrıca spor salonlarının deneyimli kadrosundan da yararlanıp kardiyo egzersizleri için destek alabilirsiniz. Yine de evde yapabileceğiniz basit egzersizlerle kardiyovasküler egzersiz ihtiyacınızı karşılamak sizin elinizde.


Size önerebileceğimiz en basit egzersiz yürümektir. Evet, yürümek ama her gün yaptığınızın biraz daha disiplinlisi. Her gün 30 dakika düzenli ve programlı olarak yürümek, ömrünüzü uzatacak kadar büyük bir etkiye sahiptir. İmkanınız varsa suda aerobik yapayı deneyebilirsiniz. Yaşlılar arasında yaygın olan suda aerobik yapmak size esneklik ve hareketlilik kazandırırken aynı zamanda çok etkili bir kardiyovasküler egzersizdir. Suda aerobik yapmanın yaşlılar arasında çok yaygın olmasının nedeni suyun kaldırma gücüdür. Su, vücudunuzu destekleyerek ayakta durmayı kolaylaştırır. Böylece eklemlere direnç binmez ve egzersiz sonrası eklem ağrıları çekmezsiniz.

Vücut geliştirme Aerobic Fitness Pilates

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Vücut geliştirme Aerobic Fitness Pilates