Sağlıklı Vücut

Sağlıklı Vücut

19 Aralık 2013 Perşembe

İçki İçmek Sporu ve Fitness’i Nasıl Etkiler?


Vücut Geliştirmek İsteyenler Alkol Tüketirse Ne Olur?
Son günlerde fitness yapanlar tarafından alkol tüketimiyle ilgili birden çok soru aldım ve bu konuda acilen yazmam gerektiğini anladım. Aslında alkol ve spor ilişkisiyle ilgili ciddi bilimsel verilere dayanan bir yazı yazmayı yıllardır istiyordum ancak benim ciddi yazılarımı hazırlamak oldukça zor olduğundan,
bilimsel olarak da onayladığım bu yazıyı çevirmeyi daha kolay buldum. Kendi adıma, gerek bilgi gerekse uygulama olarak alkolün sporculara psikolojik rahatlama verme olasılığından başka hiçbir faydasını görmedim ancak performansı düşürdüğünü gözlemlediğim çok oldu. Eğer sıkı bir antrenman dönemindeyseniz, ciddi miktarda kas yapmak istiyorsanız veya herhangi önemli bir sportif süreçteyseniz alkollü içkileri tüketmeyi unutun. Alkol almayı sevenler için kötü bir haber olsa da ne yazık ki gerçek budur. Umarım bu konuyu kitabımda kendi hazırlayacağım daha detaylı bir bölümle işleyeceğim. Okurlarım benim yazımı beklerken peşinen söyleyeyim, bu çevirdiğim yazı da tamamen onayladığım, altına imzamı attığım bir yazıdır.
Alkol ya da bilimsel adıyla etanol, dünyanın en eski içkisidir ve günümüzde pek çok kişi tarafından tüketilmektedir. Alkol tüketmenin olumlu ve olumsuz etkilerinden söz etmek mümkündür ancak biz burada özellikle vücut geliştirme yapanların neden alkolden uzak durması gerektiğini anlatacağız.
Her ne kadar alkol bazı insanlar için bir keyif ve rahatlama kaynağı olsa da, eğer bir sporcuysanız ya da vücut geliştirme yapan biriyseniz ve kas kazanmakla ilgileniyorsanız alkolün kas yapımına ne kadar zarar verdiğini hayretle öğreneceksiniz. Aşağıda, alkol kullanımının sporcular ve vücut geliştiriciler için olumsuz, zararlı etkilerinden bazılarını yazdık.
Boş kaloriler
Alkol besin değerleri ve vitaminden yoksun bir maddedir. Alkol, gram başına 7 kalori barındırır; bu da demek oluyor ki bir shot 80’lik votka size tam 100 kalori aldırır, bu da yağ yakmayı düşünüyorsanız dikkate değer bir miktardır. Başka bir zararı olmasaydı bile sırf yüksek kalori barındırması, alkole karşı temkinli yaklaşmak için yeterli bir sebep olur. Alkol alımı aynı zamanda metabolizmayı yavaşlatarak Kreb döngüsünü bozar. Kreb döngüsü doğru düzgün gerçekleşmediğinde vücudunuz yağları parçalayamaz. Üstelik vücudunuz alkolü sindirip metabolize etmek için fazladan çalışmak durumunda kalır ve yağ yakımı neredeyse tamamen durur. (Çevirenin notu: Kreb döngüsü, spor bilimlerine aşina olanların iyi bildiği, yağ yakımıyla doğrudan ilgili bir döngüdür, belki bunu başka bir yazımız ya da çevirimizde okurlarıma aktarmak isteriz.)

Alkol dehidrasyona (sıvı kaybına) sebep olur
Alkol tüketimi kısa vadeli ve uzun vadeli etkilere sahiptir. Alkol her ne kadar bir sıvı da olsa aslında bir diüretiktir (sıvı atıcıdır), zaten alkol tüketenlerin tuvaleti oldukça sık ziyaret etmesinin sebebi de budur. Alkolün kendi içindeki sıvı da idrar oluşturur ve vücudun diğer sıvılarıyla birleşerek idrarla vücuttan atılır. Aşırı idrara çıkma sonucunda vücut aynı zamanda sodyum, potasyum ve magnezyum gibi iyonları da kaybeder, ki bunlar hücrelerimizin düzgün çalışması için gerekli minerallerdir. Üstelik idrardaki sıvı kaybı idrarla atılan iyonlarla orantısızdır. Kandaki iyon konsantrasyonundaki bu değişim, hücrelerin içindeki suyun da dışarı atılmasına sebep olur, böylece hücresel düzeyde de sıvı kaybı gerçekleşir. Tüm bu su kaybettirici etkiler yüzünden alkol alan kişi susuzluk hisseder.

Su dengesi vücut geliştirenler için önemlidir ve istenen yağsız, sıkı görüntüyü sağlar. Oysa ki alkol tüketimiyle ortaya çıkan dehidrasyon, kas hücrelerini geliştirmeyi oldukça zorlaştırır. Alkol tüketimi vücut geliştirenlerin kas yapmasını birçok açıdan zorlaştırır ve kasların kasılması, gevşemesi, tamir edilmesi ve büyümesi için gerekli olan gıdaların emilimini engeller.
Alkol protein sentezini yavaşlatır
Protein sentezi, aminoasitlerdeki nitrojenin özel hücreler vasıtasıyla protein inşa etmesiyle gerçekleşen bir süreçtir. DNA ve RNA özellikleri, protein sentezi sürecini doğrudan etkiler. Yüksek alkol tüketimi bu süreci ciddi derecede olumsuz etkiler.

Testosteron seviyeleri düşer, östrojen seviyeleri yükselir
Kandaki alkol seviyesi ne kadar yüksek olursa testosteron seviyeleri o oranda düşer. Sarhoşluk ve testosteron seviyesi arasındaki ilişkiyi bulmak için yapılan araştırmalarda, kandaki alkolün azami düzeye çıktığı durumlarda testosteronun ortalama %25 düştüğü görülmüştür.Ayrıca alkol, erkeklik hormonu olan androjenlerin kadınlık hormonu olan östrojenlere dönüştürmesini (aromatizasyon) çok hızlandırır. Bu yüzden, dışarıdan androjen takviyesi alan vücutçular bu kür döneminde alkol alırlar jinekomasti (erkekte meme büyümesi) riskini büyük oranda artırmış olurlar. Bu nedenle androjen alırken içki içen vücutçular kendilerini bu büyük aromatizasyon riskine atarlar. Gerçekleştirilmiş diğer çalışmalar, alkol alımının büyüme hormonu (HGH, human growth hormone) seviyelerini %42’ye varan oranlara kadar düşürdüğünü bulgulamıştır.
Ayrıca, alkol alımının bir etkisi olarak vücut geliştirenlerde testosteron seviyesi düştüğünde, genellikle cinsel istek artar. Bu durum vücudumuzun testosteron seviyelerini yeniden yükseltmek için Luteinizan hormonunu (LH, Lutropin) çok büyük miktarda salgılamasından kaynaklanır.

Enerji seviyesi ve kuvvet performansı düşer
Eğer antrenmanınızdan önceki bir iki gün alkol alırsanız antrenmanınızda enerji ve kuvvet açısından nasıl olumsuz bir etki yaşayacağınızı deneyimleyebilirsiniz. Alkol, yağ ve karbonhidratlar gibi vücudun enerji kaynaklarının metabolizmasını da etkiler. Enerji seviyesi ve kas gücündeki bu düşüş aynı zamandakardiyovasküler fonksiyonlar üzerinde de negatif etki yaratır. Kısıtlanmış karbonhidrat metabolizması kas glikojeni seviyelerini etkiler ve kaçınılmaz sonuç olan yorgunluk daha erken gerçekleşir.
Sonuç olarak, eğer gerçekten kas geliştirmek istiyorsanız kas gelişimi üzerine bunca olumsuz etkisi olan alkolü almak istemezsiniz. Alkol sadece kas gelişimini olumsuz etkilemez, vücudun diğer sistemleri üzerinde de olumsuz etki yaratarak düzgün çalışmalarını engeller. Sadece antrenmandan önce ya da sonra alkol tüketiminden kaçınmak çözüm olmayacaktır, kas geliştirme sürecindeyseniz alkol tüketiminden tamamen kaçınmanız gerekir. Çünkü gece alacağınız birkaç kadeh masum içki bile antrenman sürecinizi olumsuz etkileyecektir.
Bu kısa süreli olumsuz etkileri bir yana, alkol tüketiminin kısa ve uzun vadede genel sağlık ve psikoloji üzerine de etkileri olumlu değil, olumsuzdur. Hele bir de sarhoşken araba sürenler yok mu, hem kendilerinin hem de başkalarının hayatlarını tehlikeye atarlar. İstediğiniz kadar iyi bir avukat tutun, hiçkimse sarhoş bir sürücüyü affetmeyecektir. Onun için, eğer sağlıklı, zinde ve ayık bir hayat istiyor, yaptığınız spordan gerçekten fayda almayı önemsiyorsanız alkolden uzak durun ve bu bilgileri yayarak bilmeyenlerin de öğrenmesini sağlayın.



Vücut geliştirme Aerobic Fitness Pilates

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Vücut geliştirme Aerobic Fitness Pilates