Sağlıklı Vücut

Sağlıklı Vücut

13 Nisan 2011 Çarşamba

Atletizm Fedarasyonu'ndan yeni 'cinsiyet' kuralları

Uluslararası Atletizm Federasyonu IAAF, erkek cinsel hormanları taşıyan (hiperandrojenik) kadın atletlerin, kadınlar arası yarışlara katılımını düzenleyen yeni kuralları onayladı.
Yeni kurallara göre, androjen seviyeleri erkeklerinkinden düşük çıkan kadın atletler yarışmalara katılabilecek.

Androjen seviyesi erkeklerinkiyle eşit düzeyde olan atletlerde ise androjen direnci olup olmadığına bakılacak. Bu direncin, rekabet avantajını azaltacağı belirtiliyor.

Federasyon, hiperandrojenik atletlerin durumunu inceleyecek uluslararası bir sağlık kurulu oluşturdu. Kurul, atletlerin yarışlara uygunluğu konusunda tavsiyelerde bulunacak.
18 aylık inceleme

Federasyon bu kararı, Güney Afrikalı atlet Caster Semenya'nın cinsiyetiyle ilgili tartışmaların ardından aldı. Karar, tam 18 ayda alınabildi.


Semenya, Berlin'de yapılan 2009 Dünya Şampiyonası'nda 800 metre yarışlarını kazanmış ancak daha sonra yüksek erkeklik hormonları nedeniyle IAAF tarafından Temmuz 2010'a kadar uluslararası müsabakalardan men edilmişti.

Federasyonun onayladığı yeni kurallar, tüm uluslararası yarışmalar için 1 Mayıs'tan itibaren geçerli olacak.

Hiperandrojeni, kadınlarda yüksek seviyede testosteron hormonuna neden oluyor.
Eski kurallar uyarınca, Semenya örneğinde olduğu gibi , hiperandrojenik kadın atletlerin yarışlara katılması engellenebiliyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Vücut geliştirme Aerobic Fitness Pilates