Sağlıklı Vücut

Sağlıklı Vücut

16 Şubat 2011 Çarşamba

Dünden bugüne Wimbledon Tarihi




Birçok tenisçinin katılmak ve kazanmak için kıyasıya yarıştığı Wimbledon turnuvası
1875'te başladı ve o günden bugüne bakın nasıl değişti…
Wimbledon: Henry Cavendish Jones tüm İngiliz Kroket(krikete benzer bir açık hava oyunu) Kulübünü, kroket kortunu, çim tenis kortuna çevirme konusunda ikna etti. Onları Marylebone Kriket Kulübü izledi.
Wimbledon: Marylebone Kriket Kulübü oyunda çok belirgin değişiklikler yaptı. Berabere, avantaj ve iki servis hakkı kurallarını eklediler. Kum saati şeklindeki kort, dikdörtgene çevrildi ve bugün kullandığımız ölçüleri aldı.
1877
Wimbledon: İlk Dünya Tenis Şampiyonası 1877 yılında Wimbledon, Worple Road'da, "tenisin gerçek evinde" düzenlendi. İngiliz Kroket Kulübü sponsorluğunda gerçekleşti. Tek kategori olan tek erkeklere sadece 22 oyuncu katıldı. İzleyiciler final maçını seyretmek için sadece 1 şilin (eski İngiliz gümüş parası) verdiler. Bu organizasyonu, oyunun çok sıkıcı olduğu için tutunamayacağını iddia eden, Spencer Gore kazandı!
1880
Wimbledon: Renshaw kardeşler sayesinde "Smaç" vuruşu tenis literatüründeki yerini aldı.


10 yıl boyunca Wimbledon'a hükmettiler.1880 ve 1887 şampiyonaları hariç hepsini kazandılar.
1884
Wimbledon: Wimbledon ilk kez bayanlara açıldı. Sadece 13 katılımcı vardı. Ayrıca çift erkekler kategorisi de ilk defa bu yıl düzenlendi.
1887
Wimbledon: İngiliz Lottie Dod Wimbledon "tek bayanlar"ı 1887 ve 1893 yılları arasında 5 kez kazanan ilk bayan oldu.

15 yaş ve 285 günle tekler şampiyonluğuna ulaşmış en genç tenisçidir.
1899
Wimbledon: İngiliz Kroket Kulübü adını, İngiliz Kroket ve Tenis kulübü olarak değiştirdi.
1905
Wimbledon: May Sutton Wimbledon tek bayanları kazandı ve ilk uluslar arası şampiyon unvanını aldı. Wimbledon: Doherty kardeşler (Laurie ve Reggie) Wimbledon çift erkekleri 8 defa kazanarak rekor kırdılar. İlginç biçimde ikisi de Wimbledon'da doğmuştu!
1907
Wimbledon: Avustralya'dan Norman Brookes Wimbledon'un ilk uluslar arası tek erkekler şampiyonu oldu.
1908
Wimbledon: 37 yaş ve 282 günle Büyük Britanya'dan Bayan Charlotte Sterry, Wimbledon tek bayanları kazanan en yaşlı raket olmayı başardı.
1909
Wimbledon: Büyük Britanya'dan Arthur Gore 41 yaş ve 182 günle en yaşlı Wimbledon tek erkekler şampiyonu unvanına ulaştı.
1909
Wimbledon: Büyük Britanya'dan Arthur Gore 41 yaş ve 182 günle en yaşlı Wimbledon tek erkekler şampiyonu unvanına ulaştı.
1920
Wimbledon: Fransız Suzanne Lenglen üç kategoride de şampiyon oldu(tek bayanlar, çift bayanlar ve karışık çiftler).
Wimbledon: Wimbledon'a ev sahipliği yapacak Chuch Street'in inşaatına başlandı. Toplam maliyeti 140.000 poundu buldu.
1922
Wimbledon: Church Street'te organize edilen ilk Wimbledon'ın açılışına Prens Albert ve Galler Prensi katıldı. Yeni arena 14.000 kişi kapasiteliydi.
1927
Wimbledon: Seri başı oyuncu uygulaması ilk defa yapıldı.
1934
Wimbledon: Fred Perry ve Dorothy Round Wimbledon'da hem tek erkekler hem tek bayanlar şampiyonluğuna ulaşarak bu başarıyı yakalayan son İngiliz çift oldular.
1936
Wimbledon: Büyük Britanya'dan Fred Perry Wimbledon tek erkekler şampiyonluğunu üst üste üçüncü kez kazanmayı başardı. Bu aynı zamanda bir İngiliz'in son Wimbledon zaferiydi.

Wimbledon

Wimbledon Tenis Turnuvası, ya da kısaca Wimbledon, tenis sporunun en eski ve muhtemelen en prestijli turnuvasıdır. Her yıl Haziran ayının son haftasında başlayan turnuva iki hafta sürmektedir. Yağmur nedeni ile maçların sıklıkla aksadığı turnuvada ilk Pazar günü geleneksel olarak maç oynanmaz. İlk olarak 1877 yılında düzenlenen turnuvada, tenisçilerin beyaz giyinme zorunluluğu, korta giriş ve çıkış protokolü gibi yazılı olmayan kurallar vardır.
Çim kortta oynanan tek grand slam turnuvası olan Wimbledon, genelde servis-vole oyununu etkili uygulayan tenisçilerin başarılı olduğu bir turnuvadır. Her yıl 20 ile 26 Haziran arasına rastlayan pazartesi günü başlar. Ağustos ayındaki ilk pazartesiden altı hafta önce ve erkek oyuncular için Wimbledon’a ısınma turnuvası olarak nitelendirilen Quenn’s Club Şampiyonasından iki hafta sonra başlar. Aynı anda yapılan bir başka önemli ısınma turnuvası da Halle, Almanya’daki Gerry Weber Açık Tenis Turnuvası ‘dır. Wimbledon genellikle iki hafta sürer, ana kategorideki karşılaşmalar bu iki haftaya yayılır. Ama junior klasmanı ve özel maçlar genellikle ikinci hafta yapılır. Geleneksel olarak Middle Sunday (Ortadaki Pazar günü) karşılaşma yapılmaz ve dinlenmeye ayrılır. Yine de yağmur nedeniyle Turnuva tarihinde üç kere Middle Sunday günü karşılaşma yapılmıştır: 1991, 1997, ve 2004′te. Her üçünde de Wimbledon’da numarasız ve ucuz biletlerin satıldığı “Halk Günü” düzenlenmiştir.
Tarihçe
Şampiyona ilk defa 1877 yılında Worple Road, Wimbledon, Londra yakınlarındaki bir sahada All England Lawn Tennis and Croquet Club ‘ünün kontrolünde oynanmıştır. Turnuvadaki tek klasman Tek Erkekler kategorisiydi. 1884′de All England Club Tek Kadınlar ve Çift Erkekler kategorilerini de ekledi. Çift Kadınlar ve Karışık Çiftler ise 1913′te eklenmiştir. Şampiyona, Church Road yakınlarındaki bugünkü yerine [1922]]’de taşınmıştır. Diğer Grand Slam turnuvalarında olduğu gibi Wimbledon’da da 1968′deki Açık Tenis Turnuvaları’nın kuruluşuna kadar en üst seviyedeki amatör sporcular yarışıyordu. Turnuvayla gurur duyan İngilizler için Wimbledon aynı zamanda ulusal mizah ve üzüntü konusudur. Çünkü Wimbledon’u Tek Erkeklerde 1936′da Fred Perry ve Tek Kadınlarda 1977′de Virginia Wade’den beri hiçbir İngiliz sporcu kazanamamıştır.
Karşılaşmalar
Wimbledon’da beş ana kategoride karşılaşma yapılır:
* Tek Erkekler
* Tek Kadınlar
* Çift Erkekler
* Çift Kadınlar
* Karışık Çiftler
Junior klasmanında dört kategoride karşılaşma yapılır:
* Tek Erkekler
* Tek Kadınlar
* Çift Erkekler
* Çift Kadınlar (Bu klasmanda Karışık Çiftler karşılaşmaları yapılmaz)
Dört adet özel karşılaşma yapılır:
* 35 yaş ve üzeri Çift Erkekler Özel
* 45 yaş ve üzeri Çift Erkekler Özel
* 35 yaş ve üzeri Çift Kadınlar Özel
* Tekerlekli Sandalyeli Erkekler Özel
Tek ve Çift Erkekler karşılaşmaları beş, diğer tüm karşılaşmalar üç set üzerinden oynanır. Karşılaşmaların çoğunluğu tek elemeli turnuva sistemine göredir, yani tek maç kaybeden katılımcı turnuvadan elenir. Halbuki 35 yaş ve üzeri Çift Erkekler ve 35 yaş ve üzeri Çift Kadınlar Özel karşılaşmaları lig usulü yapılmaktadır.
1921 yılına kadar bir önceki yılın şampiyonları final karşılaşmasına kadar bay çekme hakkına sahipti ve final karşılaşması “meydan okuma” karşılaşması olarak biliniyordu. Bunun sonucunda birçok şampiyon unvanlarını ellerinde tutabiliyordu çünkü rakipleri son karşılaşmaya kadar çaba sarfederek gelirken onlar dinleniyordu. 1922′den itibaren unvan sahipleri de şampiyonaya en başından başlayarak devam ettiler.
Oyuncular ve seribaşı dizilişi
Her tekler klasmanında 128 oyuncu, çiftler klasmanında 64 çift oyuncu ve karışık çiftler klasmanında da 48 çift oyuncu turnuvaya kabul edilir. Tek ve çift olarak oyuncuların kabul edilme kriterleri, uluslararası sıralamadaki yerleri ve çim sahalardaki performanslarıdır. Şu anda seribaşı olarak 32 tek erkek ve kadın oyuncu ile 16 takım bulunmaktadır.
Yönetim ve Hakemlik Komitesi her başvuruyu değerlendirir ve kimlerin turnuvaya doğrudan katılacağını belirler. Komite, sıralamada yüksek yerde bulunmayanları da kabul edebilir. Joker kabul edilen bu oyuncular genellikle ya önceki turnuvalarda başarı göstermiş ya da katılması durumunda turnuvaya ilgiyi artıracak oyunculardır. Tek Erkekler Şampiyonası’nı kazanan tek joker oyuncu Goran Ivanisevic’ti (2001); Henüz, Tek Kadınlar’ı kazanan bir joker oyuncu olmamıştır. Joker olamayan ya da yeteri kadar yüksek sıralamada olmayan oyuncular Wimbledon’dan bir hafta önce Roehampton’daki Bank of England Sports Ground ‘da düzenlenen kalifikasyon turnuvasına katılabilirler. Tekler kalifikasyon yarışmaları üç turlu karşılaşmalardır. Çift Erkekler ve Çift Kadınlar karşılaşmaları tek turludur ve Karışık Çiftlerde kalifikasyon yarışması yapılmaz. Bugüne kadar bu turnuvalardan çıkan hiçbir oyuncu ne Tek Erkekler ne de Tek Kadınlar kupasını kazanamamıştır. Kalifikasyon turnuvasından gelen yarışmacıların ulaşabildikleri en üst düzey yarı final olmuştur: 1977′de John McEnroe ve 2000′de Belarus Vladimir Voltchkov Tek Erkeklerde, ve 1999′da Alexandra Stevenson Tek Kadınlarda bu aşamaya kadar gelmişlerdir.
Junior klasmanına oyuncular ulusal tenis federasyonlarının tavsiyesiyle ve tekler klasmanında da kalifikasyon karşılaşmalarının sonucunda kabul edilirler. Dört Özel karşılaşmaya kimlerin katılacağına Yönetim Komitesi karar verir.
Komite, oyuncuları uluslararası sıralamaya göre seribaşı seçer. Bir önceki şampiyon, her zaman olmasa da normalde ilk seribaşı olur. Katılanların büyük çoğunluğu seribaşı değildir. Seribaşı olmayan yalnızca iki oyuncu Tek Erkekler kupasını kazanmıştır: 1985′te Boris Becker ve 2001′de Goran Ivanisevic. Tek kadınlarda seribaşı olmayan oyunculardan kazanan olmamıştır; en düşük seribaşı olarak kupayı kazanan kadın tenisçi ondördüncü seribaşı olarak 2005′te kupayı kazanan Venus Williams’tı. Seribaşı olmayan çiftler birçok kere turnuvayı kazanmıştır. 2005 Çift Erkekler şampiyonları seribaşı olmamakla birlikte aynı zamanda (ilk defa olarak) kalifikasyon turnuvasından geliyorlardı.
Eleştiriler
Son yıllarda iki konuda Wimbledon Organizasyonu büyük eleştirilere maruz kalmaktadır. Bunlardan ilki, Wimbledon’ın kendine özgü seribaşı belirleme sistemidir. Buna göre, turnuvanın haklarını elinde bulunduran organizatör konumundaki All England Club, dünya sıralamasının yanısıra, oyuncuların çim kortta son bir yılda oynadıkları maçları dikkate almaktadır. Bu kriter, oyuncuların ATP sıralamasından farklı bir yerde turnuvaya başlamasına neden olmaktadır. Wimbledon yönetimi, 1997 yılından itibaren özellikle toprak kortta başarılı olan İspanyol oyuncuların tepkilerine/protestolarına maruz kalmıştır.
İkinci eleştiri konusu, dağıtılan para ödüllerinin eşit olmamasından kaynaklanmaktadır. Avustralya Açık ve Amerika Açık’ın uzun süredir erkekler ve kadınlarda eşit para ödülleri dağıttığı Grand Slam serisinde, Fransa Açık’ın da geçen yıl birincilerin ödüllerini eşitlemesiyle, Wimbledon tek erkekler şampiyonuna daha fazla para ödülü veren tek büyük turnuva olarak kaldı. 2006 turnuvasının ödül çizelgesine göre, tek erkeklerde şampiyon 655 bin pound elde ederken, tek kadınlar şampiyonu 625 bin pound ödül alacaktır.
Kaynak: vikipedi
Yıllara göre Wimbledon Şampiyonları:
Yıl Erkekler Kadınlar 2008
Rafael Nadal Venus Williams 2007
İsviçre Roger Federer Venus Williams 2006
İsviçre Roger Federer Fransa Amélie Mauresmo 2005
İsviçre Roger Federer Venus Williams 2004
İsviçre Roger Federer Maria Sharapova 2003
İsviçre Roger Federer Serena Williams 2002
Avustralya Lleyton Hewitt Serena Williams 2001
Goran Ivaniševic Venus Williams 2000
Pete Sampras Venus Williams 1999
Pete Sampras Lindsay Davenport 1998
Pete Sampras Jana Novotna 1997
Pete Sampras İsviçre Martina Hingis 1996
Richard Krajicek Almanya Steffi Graf 1995
Pete Sampras Almanya Steffi Graf 1994
Pete Sampras İspanya Conchita Martínez 1993
Pete Sampras Almanya Steffi Graf 1992
Andre Agassi Almanya Steffi Graf 1991
Almanya Michael Stich Almanya Steffi Graf 1990
Stefan Edberg Martina Navratilova 1989
Almanya Boris Becker Almanya Steffi Graf 1988
Stefan Edberg AlmanyaSteffi Graf 1987
Avustralya Pat Cash Martina Navratilova 1986
Almanya Boris Becker Martina Navratilova 1985
Almanya Boris Becker Martina Navratilova 1984
John McEnroe Martina Navratilova 1983
John McEnroe Martina Navratilova 1982
Jimmy Connors Martina Navratilova 1981
John McEnroe Chris Evert 1980
Björn Borg Avustralya Evonne Goolagong 1979
Björn Borg Martina Navratilova 1978
Björn Borg Martina Navratilova 1977
Björn Borg Birleşik Krallık Virginia Wade 1976
Björn Borg Chris Evert 1975
Arthur Ashe Billie Jean King 1974
Jimmy Connors Chris Evert 1973
Jan Kodes Billie Jean King 1972
Stan Smith Billie Jean King 1971
Avustralya John Newcombe Evonne Goolagong 1970
Avustralya John Newcombe Margaret Smith Court 1969
Avustralya Rod Laver Ann Haydon-Jones 1968
Avustralya Rod Laver Billie Jean King 1967
Avustralya John Newcombe Billie Jean King 1966
Manuel Santana Billie Jean King 1965
Roy Emerson Margaret Smith Court 1964
Roy Emerson Maria Bueno 1963
Chuck McKinley Margaret Smith Court 1962
Avustralya Rod Laver Karen Susman 1961
Avustralya Rod Laver Angela Mortimer 1960
Neale Fraser Maria Bueno 1959
Alex Olmedo Maria Bueno 1958
Ashley Cooper Althea Gibson 1957
Lew Hoad Althea Gibson 1956
Lew Hoad Shirley Fry 1955
Tony Trabert Louise Brough 1954
Jaroslav Drobny Maureen Connolly 1953
Vic Seixas Maureen Connolly 1952
Frank Sedgman Maureen Connolly 1951
Richard Savitt Doris Hart 1950
Budge Patty Louise Brough 1949
Ted Schroeder Louise Brough 1948
Robert Falkenburg Louise Brough 1947
Jack Kramer Margaret Osborne 1946
Yvon Petra Pauline Betz 1939
Bobby Riggs Alice Marble 1938
Don Budge Helen Wills 1937
Don Budge Dorothy Round 1936
Fred Perry Helen Jacobs 1935
Fred Perry Helen Wills 1934
Fred Perry Dorothy Round 1933
Jack Crawford Helen Wills 1932
Ellsworth Vines Helen Wills 1931
Sidney Wood Cilly Aussem 1930
Bill Tilden Helen Wills 1929
Henri Cochet Helen Wills 1928
Rene Lacoste Helen Wills 1927
Henri Cochet Helen Wills 1926
Jean Borotra Kathleen McKane Godfree 1925
Rene Lacoste Suzanne Lenglen 1924
Jean Borotra Kathleen McKane Godfree 1923
Bill Johnston Suzanne Lenglen 1922
Gerald Patterson Suzanne Lenglen 1921
Bill Tilden Suzanne Lenglen 1920
Bill Tilden Suzanne Lenglen 1919
Gerald Patterson Suzanne Lenglen 1914
Norman Brookes Dorothea Douglass 1913
Anthony Wilding Dorothea Douglass 1912
Anthony Wilding Ethel Larcombe 1911
Anthony Wilding Dorothea Douglass 1910
Anthony Wilding Dorothea Douglass 1909
Arthur Gore Dora Boothby 1908
Arthur Gore Charlotte Cooper 1907
Norman Brookes May Sutton 1906
Hugh Doherty Dorothea Douglass 1905
Hugh Doherty May Sutton 1904
Hugh Doherty Dorothea Douglass 1903
Hugh Doherty Dorothea Douglass 1902
Hugh Doherty Muriel Robb 1901
Arthur Gore Charlotte Cooper 1900
Reginald Doherty Blanche Bingley 1899
Reginald Doherty Blanche Bingley 1898
Reginald Doherty Charlotte Cooper 1897
Reginald Doherty Blanche Bingley 1896
Harold Mahoney Charlotte Cooper 1895
Wilfred Baddeley Charlotte Cooper 1894
Joshua Pim Blanche Bingley 1893
Joshua Pim Charlotte Dod 1892
Wilfred Baddeley Charlotte Dod 1891
Wilfred Baddeley Charlotte Dod 1890
William Hamilton Lena Rice 1889
Willie Renshaw Blanche Bingley 1888
Ernest Renshaw Charlotte Dod 1887
Herbert Lawford Charlotte Dod 1886
Willie Renshaw Blanche Bingley 1885
Willie Renshaw Maud Watson 1884
Willie Renshaw Maud Watson 1883
Willie Renshaw
1882
Willie Renshaw
1881
Willie Renshaw
1880
John Hartley
1879
John Hartley
1878
Frank Hadow
1877
Spencer Gore

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Vücut geliştirme Aerobic Fitness Pilates