Acaba hangi hastalıklarda spor yapmamalıyız? Yarım saatlik hafif egzersizin vücudun savunmasından sorumlu T hücrelerinin sayısını artırdığı gösterilmiştir. Buna karşılık bir buçuk saatlik yoğun koşu yapanlarda vücudun savunma fonksiyonu zayıflamaktadır.
Her üşüttüğümüzde her grip olduğumuzda sporu kesmeli miyiz? Tabii ki önemli hastalıklarda kararı doktorunuz verecektir, benim bahsettiğim hastalık grubu her yıl birkaç kez bizi rahatsız eden grip, basit üşütme, boğaz ağrısı, öksürük gibi basit üst solunum yolu enfeksiyonlardır. İşte size önerilerim;
1) Ateşiniz 37.5 derecenin üzerinde ise kesinlikle spor yapmayın.
2) Ciğerlerinizin dolu olduğunu hissediyor ve öksürüyorsanız, burnunuzdan sarı yeşil veya kanlı akıntı geliyorsa spor yapmayın.
3) Ağrı önemli bir uyarandır, bir yeriniz ağrıyorsa spor yapmayın.
4) Fiziksel yorgunluk, migren ağrısını hem tetikler hem artırır; başınız ağrıyorsa spor yapmayın.
Tüm bunlara karşılık basit soğuk algınlıklarında spora ara vermeyin. Örneğin burnunuzun akması, hapşırmanız, boğazınızdaki yanma veya hafif yorgunluk veya halsizlik hissetmeniz spora ara vermenize neden olmamalı.
Grip ile Saman Nezlesini Karıştırmayın!
Her yıl bahar mevsimi ile birlikte grip oluyorum. Mikrop kapmamak için otobüse bile binmiyorum. Yine de birinden kurtuluyorum, bir diğeri başlıyor. Korunmak için ne yapabilirim? Antibiyotik önermediğinizi biliyorum, alabileceğim başka bir ilaç var mı?Grip geçirdiğini düşünen hastaların çoğu aslında, halk dilinde “saman nezlesi” olarak bilinen 'alerjik rinit' dediğimiz rahatsızlığı geçirir. Rahatsızlığınız bahar aylarında tekrarladığına göre sorununuz bahar alerjisi olabilir. İki hastalığın belirtileri birbirine çok benzer.
Gribin etkeni bir virüstür ve insandan insana bulaşır. Öksürük, ateş yüksekliği, burun akıntısı gibi şikâyetlerle birlikte eklem ağrıları, aşırı yorgunluk hissi (paçavra hastalığı) yapar. Burundan gelen akıntı koyu sarı, yeşil ve bazen kanlı olabilir. Hastalık bir hafta on gün kadar sürer.
Alerjik (allerjik) bahar nezlesinde ise, aynı gripal enfeksiyon gibi burun, göz akıntısı vardır ancak yaygın kas-eklem ağrıları ve ateş yüksekliği görülmez. Sabah hapşırmaları çok sıktır. Burun akıntısı yeşil ve koyu renkli değil, açık renkli, su gibidir. Hastalar biraz halsizlikten şikâyet edebilirler ama genellikle yatak döşek olmazlar. Alerjik nezle durumu, gribal enfeksiyon gibi bir hafta on günde geçmeyip; haftalar boyu, bazen tüm bahar mevsimi boyunca devam eder.
Hastamızın sorusuna dönecek olursak alerjik bahar nezlesinden korunmak için toplu taşım araçlarından uzak durmanın bir yararı yoktur. Aslına bakarsanız gripal enfeksiyonda da eğer bağışıklık sisteminiz yeteri kadar güçlü değilse hastalıktan korunmanız oldukça zordur. El temizliğine dikkat etmek dışında kendinizi sosyal aktivitelerden ve günlük hayattan uzaklaştıracak önlemler almanızı önermem.
Saman Nezlesi Kimlerde Daha Çok Görülür?
1. Anne babasında alerjik yapı olanlarda saman nezlesi daha çok görülür.
2. Ailenin ilk çocuğunda görülme ihtimali daha yüksektir.
3. Bahar aylarında doğanlarda daha çok görülür.
4. Anne babası sigara içenlerde daha çok görülür.
Saman Nezlesi Geçirirken İlaç Kullanayım mı?
Daha önce de yazdım, gribin en iyi ilacı tavuksuyu çorbasıdır. Tavuk parçalarını bir saatten fazla kaynatmaya dikkat edin. Sıvı alımınızı artırın. Öksürük varsa ballı süt öneriyorum. Sütle arası iyi olmayanlar, birisi yatarken olmak üzere günde iki üç kez bir tatlı kaşığı bal yutabilirler. Alerjik nezleye gelince; şikâyetleriniz her bahar tekrar ediyor, bir ay içinde kendiliğinden geçiyor ve hayatınızı fazla etkilemiyorsa ilaç kullanmayın. Eczaneden alacağınız basit bir antialerjik hap işinizi görebilir. Şikâyetleriniz daha fazla ise bir göğüs hastalıkları veya kulak burun boğaz uzmanına danışın, burundan tatbik edilen bazı spreylerle şikâyetleriniz azalabilir.
Bahar Alerjisinden (Saman Nezlesinden) Korunmak İçin Bazı Öneriler
1. Ağaçların çiçek açtığı şu günlerde kapı ve pencereleri daha az açın.
2. Çamaşırlarınızı, özellikle havlu ve yatak çarşaflarınızı dışarı asmayın.
3. Polenlerin fazla olduğu sabah saatlerinde dışarıda spor yapmayın.
4. Bahçe işlerinden biraz uzak durun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Vücut geliştirme Aerobic Fitness Pilates