Çılgın Yarışlar
Birkaç adım atmakla iş bitiyor mu? Hayır bitmiyor... Günümüzde koşu yarışı kavramı klasik anlamından çok uzakta. Everest'e tırmananlar, çamura bulananlar, geri geri koşanlar da var.
İtalyan Spor Psikolojisi Derneği başkanı Stefano Tamorri şöyle açıklıyor: "Bir yarışa katılarak fiziksel ya da ruhsal zevk almak başta geliyor. Koşmak kalp ritmini düşürüyor, ciğerleri genişletip hava tutma kapasitesini artırıyor, haşhaşın içerdiğine benzeyen doğal uyuşturucu endorfinin üretilmesini sağlıyor. Bu, bilinen en kuvvetli ve zararsız uyuşturucu; çünkü bizzat beyin tarafından uygun miktarlarda salgılanıyor, genişleyen ciğerler kanı daha bol oksijenle tetikledikçe dolaşım sistemine karışıyor. Kendini iyi hissetme duygusuna yol açtığından, koşma alışkanlığından vazgeçmek zor. Kendi sınırlarını aşma, çile çekme ve rekor kırma tutkusu da insanı teşvik ediyor."
Yine de bunlar bir başına yeterli sebepler değil. Günlük hayatını normal yaşayan insanların, kaslarını yırtar, kemiklerini aşındırırcasına kendilerini zorlaması başka türlü açıklanmalı. "Herkesle eşit koşullar altında savaşarak bakir toprakları keşfetme tutkusu, günlük hayatın kısır döngüsüne kapılmış ev hanımları, öğrenciler, avukatlar ve hatta şampiyonlara çekici geliyor. Ah 'ben de yaparım!' inadı yok mu..."
Kimi zaman çölde
Dünyanın en zorlu bu parkuru için "İnsanlar, Sables maratonunu koşanlar ve koşmayanlar diye ikiye ayrılır" diyenler var. Fas kumullarında 6 etap halinde koşulan ve 17 yıldır düzenlenen Kum Maraton-ötesi (normal maratonlardan uzun olduğu için böyle adlandırılıyor), neredeyse Sables yarışı kadar zor.
Beslenme konusunda tamamıyla kendine yeter olmanın beklendiği toplam 266 kilometrelik parkurda, yüzlerce katılımcı, öncelikle 42 ve 80 kilometrelik iki sabit etabı tamamlamak zorunda. Gölgede 50 derecede koşmayı sevenlerin alternatifi ise, Ürdün'de düzenlenen Çöl Kupası. Maksimum 60 saatte tamamlanması gereken, 168 kilometrelik duraksız bir koşu bu. Çölde, saatte 60 kilometreyle esen kum fırtınasına yakalanmak da cabası. Her yıl dünyanın 20 ülkesinden gelip katılanların ancak beşte biri yarışı tamamlayabiliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Vücut geliştirme Aerobic Fitness Pilates